Introductie Cronos 4 Industry

Er wordt wel eens gezegd dat België geen industrieland meer is, dat China onze productiemiddelen grotendeels heeft overgenomen en dat we ons ‘kapitaal’ nu vooral uit diensten produceren. Hoewel het waar kan zijn dat de internationale concurrentie heviger is dan ooit, België is nog steeds de thuisbasis van verschillende toonaangevende productiebedrijven. Deze bedrijven zijn succesvol, niet vanwege lage lonen of toegang tot natuurlijke hulpbronnen, maar lopen voorop door hun doorgedreven knowhow en technologie. Een sentiment dat onder meer wordt gedeeld door één van onze lokale captains of industry, Charles Beauduin, die gelooft dat technologische vooruitgang de enige manier is voor Europese fabrikanten om te overleven in de toekomst. We moeten trots zijn op het verleden, maar mogen niet vergeten er verder op te bouwen.

Om ervoor te zorgen dat onze lokale fabrikanten ten volle profiteren van de technologische voorsprong, lanceren we Cronos4Industry, een initiatief dat tot doel heeft de grootste technologische organisatie en productiebedrijven van België dichter bij elkaar te brengen.

De kloof overbruggen

Bij wijze van korte introductie: de Cronos Groep is een Belgische IT-groep met meer dan 8000 medewerkers die bestaat uit honderden ondernemingen. Elk van onze ondernemingen heeft een eigen specialiteit en werkt vaak samen om grotere projecten aan te pakken. “Cronos is niet voor niets een van de grootste – en naar mijn mening beste – Belgische IT-bedrijven”, begint Neal Van Maele (managing partner van Cronos aan de Leie). “De structurele samenwerking tussen Cronos aan de Leie en Cronos4Industry is een prachtig voorbeeld van hoe synergiën ontstaan vanuit een gedeelde visie op hoe we de toekomst verder vorm kunnen geven voor onze klanten.”

“Dankzij onze unieke bedrijfsstructuur kunnen we service op topniveau brengen zonder concessies te moeten doen aan de broodnodige flexibiliteit, om het hoofd te kunnen bieden aan de volatiliteit van de huidige (bedrijfs)context. Samen met Cronos4Industry kan Cronos aan de Leie klanten volledig ontzorgen binnen de kern van hun activiteiten, ongeacht als die zich op het gebied van IT, OT of op de kruising ervan bevinden.”

Maar hoewel kwaliteit, flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging gebruikelijk (en essentieel) zijn in IT, hebben Operational Technology (OT)-divisies binnen productiebedrijven meestal verschillende primaire zorgen.

Koen Rutten, oprichter, managing partner & technical lead bij C4I geeft ons graag dit mee:

“Ik ben begonnen als onderzoeker in de context van de agro-food industrie waar ik de brug moest maken tussen OT en IT systemen, en wat ik ontdekte was dat IT en OT gewoon niet dezelfde taal spraken. Terwijl IT het graag heeft over flexibele en schaalbare systemen, is OT vooral gericht op betrouwbaarheid. Logisch, aangezien een half uur downtime potentieel veel geld kan kosten.”

Krachten bundelen

Hoewel lang gescheiden, dwingen de potentiële voordelen van digitalisering de werelden van IT en OT snel samen. “Het potentieel van data in de maakindustrie is gewoon enorm”, vervolgt Koen, “Veel bedrijven beschikken over een absolute goudmijn aan historische data, maar zelfs een paar weken aan productiedata kunnen een enorme boost geven aan continue verbeteringsinspanningen.”

“Op zowel efficiëntie als betrouwbaarheid kan het gebruik van data voordelen opleveren die in de wereld van OT gewoonweg ongehoord zijn. Technologieën zoals voorspellend onderhoud en statistische procesanalyse zijn volledig volwassen en nu denken we dat de tijd rijp is om de kloof te overbruggen, om ervoor te zorgen dat onze lokale bedrijven het concurrentievoordeel op de wereldmarkt behouden", voegt Neal eraan toe. "Maar om het goed te doen, moeten mensen aan het roer staan die beide werelden begrijpen, en dat is waar Cronos4Industry om de hoek komt kijken.”

"Deel uitmaken van Cronos aan de Leie en bij uitbreiding de Cronos Groep, betekent deel uitmaken van een breed netwerk aan expertise dat bijna elk aspect en elke technologie in de wereld van IT omvat," besluit Neal. "Het is onze taak om die expertise te consolideren en te vertalen naar -en te verrijken met- de wereld van OT. Als trotse West-Vlaamse ondernemer raakte ik betrokken bij dit initiatief, simpelweg omdat ik wist dat er een enorme vraag is die niet voldoende kan worden ingevuld.”

Set Up & Go

"De cloud is een geweldige facilitator voor onze manier van werken, vooral als het gaat om data," vervolgt Koen. "We kunnen een veilige & schaalbare omgeving opzetten, data importeren en binnen een paar uur inzichten verkrijgen. Zodra deze eerste prototypes zijn geëvolueerd naar productierijpe applicaties kunnen we vervolgens samen met de klant bepalen welke applicaties in de cloud kunnen blijven draaien, en welke lokaal moeten draaien."

Klein beginnen en geleidelijk groeien maakt deel uit van onze filosofie en C4I wil deze aanpak ook naar hun klanten brengen. "We merkten dat er veel angst is bij maakbedrijven als het gaat om nieuwe technologieën", merkt Neal op. "Daarom proberen we de waarde van een bepaalde technologie zo snel mogelijk te laten zien. Zorgen voor een snelle ROI op de eerste project(en) voordat we in volledige oplossingen duiken. Als onze klanten eenmaal overtuigd zijn van de toegevoegde waarde, kunnen we verder met de nodige buy-in om van een project een schaalbaar en herhaalbaar succesverhaal te maken.”

Dus, ben je één van die fabrikanten die altijd op zoek is naar een manier om je processen te optimaliseren op vlak van betrouwbaarheid, kwaliteit en efficiëntie? Aarzel niet om contact op te nemen, we bespreken maar al te graag de mogelijkheden.